Argh, again it is already keskiviikko (Wednesday). Weathers are getting colder now and it would probably be wise to dig out some warmer coats from the closets.
On Sunday (after having woken up at 6 am due to lack of sleep :p) we went to fish market called Silakkamarkkinat, in the port area. Silakka is a small herring-type of fish. Atlantic Herring, says Wikipedia. The market was full of different fish foodstuffs, and other foods. Everything looked very tasty, we ate cooked Muikku, another small fish. Those fishes are so small that you can eat them "with tail and horns", as we say in Estonia, so with heads, tails and bones, since the bones are so soft and small.
Sunday was an ideal day to cover Helsinki on bike. We saw much beautiful, colourful and autumny. It is still a bit difficult for me to get used to the fact that you can lock your bike in the middle of the city and go away for a day, and when you return, the bike is actually still there :p In Tallinn I think some "bike lovers" might take your bike, along with this huge metallic bike holder it is attached to.
But, moving on. At the weekend we made sushi makis. It was NOMMSOM. It is nice to cook in a big kitchen. Yesterday I made slightly spicy tuna pasta and Mammu got very excited. She's a big tuna lover and helped me "wash" the tuna can :p
I shall finish off now and promise myself that in near time I shall write about more interesting things, like the garbage sorting peculiarities in Estonia and Finland, or the differences in public transportation system.
For the end still some more photos of lovey autumny Helsinki port and centre area from Sunday.
Homage to great art
Ja juba jälle ongi kolmapäev. Ilmad on külmemaks muutumas ning oleks vist mõttekas otsida kappidest mõned soojemad mantlid.
Pühapäeval, peale kella kuuest äratust hommikul (kuna und lihtsalt ei olnud :p) läksime patseerima Helsingi Räimeturule (Silakkamarkkinat) sadamapiirkonnas. Silakka on selline väike heeringa-tüüpi kala. Turg oli pungil erinevat kalavärki, ja teisi toite ka. Kõik tundus nii maitsev, sõime küpsetatud rääbist, mis on üks teine pisike kala. Need kalad on nii väikesed, et neid võib süüa „koos saba ja sarvedega“ – kõige peade, sabade ja luudega, kuna luud on nii pehmed ja väikesed.
Pühapäev oli lausa ideaalne linnas rattaga ringi kimamiseks. Nägime palju ilusat, värvilist ja sügisest. Minu jaoks on ikka veel pisut raske harjuda faktiga, et siin sa võid oma ratta lukustada ja jätta kuhu iganes linna keskel ning minna ära terveks päevaks, ja kui tagasi tuled, on ratas ikka veel olemas :p Tallinnas, ma arvan, et mõned „rattasõbrad“ võivad võtta ratta koos kõige selle suure metallist hoidikuga, mille külge see pandud on.
Kuid liigume edasi. Nädalavahetusel tegime sushi makisid, mis olid i-me-head. Suures köögis on väga mõnus süüa teha. Eile tegin ma kergelt vürtsikat tuunikalapastat ja Mammu läks väga sapsi täis. Ta on suur tuunikalafänn ja aitas mul tuunikalakarbi ilusti puhtaks „pesta“ :p
Lõpetan hetkel ja luban endale, et lähiajal kirjutan mõnest natuke huvitavamast teemast, näiteks prügi sorteerimise erisustest Eesti ja Soome vahel, või erinevustest ühistranspordisüsteemis.
Lõpetuseks veel mõned fotod kaunist sügisesest Helsingist, üles võetud kesklinnas ning sadamapiirkonnas.
Very nice day it was. :)
ReplyDeleteThat's not a camel! It's a space station!
ReplyDelete